Târgoviște | Sf. Ier. Nifon sărbătorit de 20 000 credincioși


Sf-Nifon-sarbatorit-la-Targoviste-1Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, a fost cinstit prin rugăciune în Târgoviște de peste 20 000 credincioși. Sfânta Liturghie a fost oficiată astăzi de IPS Mitropolit Nifon, împreună cu 5 ierarhi ai Bisericii noastre pe podiumul din apropierea Catedralei Mitropolitane.

Dis de dimineață a fost scoasă în fața Catedralei racla cu moaştele Sf. Ier. Nifon pentru închinarea credincioșilor și apoi a fost săvârșită slujba Utreniei, informează site-ul oficial al Eparhiei.

În continuare, au liturghisit IPS Mitropolit Nifon, împreună cu IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba iuliei, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, și PS Ignatie Mureșanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

În predica sa, Mitropolitul Nifon a evidențiat rolul și influența Sf. Ier. Nifon asupra vieții spirituale și culturale muntene de la începutul secolului al XVI-lea.

Sfântul a fost cel care a transformat viața bisericească a înaintașilor, a îndreptat moravurile, a îndemnat la utilizarea tiparului în misiunea Bisericii și a format destoinici ucenici, dintre care cel mai de seamă este Sf. Domnitor Neagoe Basarab.

La îndemnurile sale, a fost tipărit, la Târgoviște, primul Liturghier ortodox din lume (1508), și, totodată, prima carte de pe teritoriul țării noastre.

Ierarhul a mai subliniat și faptul că anul acesta aniversăm jumătate de mileniu de la canonizarea Sf. Ier. Nifon, prima de pe teritoriul țării noastre, și tot atâția ani de la începutul construirii Catedralei Mitropolitane de Sf. Domnitor Neagoe Basarab.

Tot în contextul sărbătorii, Înaltpreasfinţia Sa a lansat următoarele volume: Diaconul Coresi – ctitor de limbă română, misionar al credinței străbune și slujitor devotat al neamului românesc; Catedrala mitropolitană din Târgoviște – simbol al efervescenței misionare, spirituale și culturale muntene – 500 de ani de la începutul ridicării ei; Adevărul și frumusețea credinței creștine – îndrumător pentru tinerii de azi; Ieromonahul Macarie și excelența tipografică de la Târgoviște în secolele XVI-XVIII și broșura misionară Arta – expresie a frumuseții dumnezeiești.

La final, Părintele Mitropolit a oferit Diploma de Excelenţă Sf. Ier. Nifon și daruri elevilor din Eparhie care au obţinut premii la Olimpiadele şi Concursurile Naţionale la diferite discipline, din anul școlar 2016-2017, aceştia fiind premiaţi împreună cu profesorii îndrumători.


GALERIE FOTO