Tradiție dusă mai departe


DSC_0001De 35 de ani, încă din timpul comunismului, vrednicul de pomenire părinte Ioan Sabău a inițiat un obicei frumos, cel de a săvârși Taina Sfântului Maslu după un program stabilit la începutul Postului Mare, în treisprezece biserici din unsprezece localități de pe Valea Mureșului.

Astfel, marți, 29 martie 2016, Sfânta Taină a Maslului s-a săvârșit în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a parohiei Banpotoc din protopopiatul Deva, județul Hunedoara.

Prezenți în număr mare, credincioșii din Banpotoc sau din alte localități hunedorene, s-au rugat împreună cu soborul de preoți slujitori.

La finalul slujbei, după rânduială, a ținut un cuvânt de învățătură părintele Daniel Baraboiu de la parohia Bobâlna, protopopiatul Orăștie.

O particularitate a acestui obicei, statornicit în vremuri de restriște, când Biserica era prigonită de autorități, este aceea că nu se primesc bani pentru pomelnice. Părintele Ioan Sabău, împreună cu preoții care au început această lucrare duhovnicească, au luat această hotărâre pentru a feri Biserica de acuzațiile de mercantilism pe care le-ar fi putut isca un astfel de eveniment care reunea în sfintele lăcașuri credincioși din mai multe localități, lucru nedorit de autoritățile comuniste. Încă din acele vremuri, credincioșii din satul care primește vizita acestui eveniment duhovnicesc pregătesc pentru a dărui tuturor celor care participă la slujba din satul lor câte un colăcel. Aceasta pentru că mulți dintre cei care participă vin direct de la serviciu, fără a mai ajunge să ia masa și, de cele mai multe ori, ajung seara la casele lor.

Până acum, de când a început Postul Mare, Taina Sfântului Maslu s-a săvârșit în bisericile din localitățile Chimindia,  Rapolt, Rapolțel, Boiu și Banpotoc, urmând ca până la finalul Postului să fie vizitate și localitățile, Săulești, Folt, Simeria, Bobâlna, Uroi Simeria și Veche, după următorul program:

JOI                31. 03. 2016      –  ŞĂULEŞTI

LUNI             04.04.2016       –   FOLT

MARŢI         05. 04. 2016     –   SIMERIA (Paraclis -centru)

JOI                07. 04. 2016     –   BOBÂLNA

MARŢI         12. 04. 2016     –   SIMERIA ( Şosea )

JOI                14. 04. 2016     –   SIMERIA – BISCARIA

MARŢI         19. 04. 2016     –   UROI

JOI                21. 04. 2016     –   SIMERIA – VECHE

Pr. Mircea Mihuleț


GALERIE FOTO

Această prezentare necesită JavaScript.