Trei arhierei au liturghisit la hramul Catedralei mitropolitane din Sibiu


La praznicul Sfintei Treimi credincioşii din Sibiu au venit la Catedrala mitropolitană din oraş pentru a participa la sărbătoarea hramului. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de trei arhierei: Înaltpreafinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei şi Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei. De asemenea, în soborul slujitor s-au aflat consilieri eparhiali, protopopi, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Anastasis” al Catedralei episcopale din Deva, dirijat de Paul Kladni, împreună cu membrii Coralei „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

Mulţi dintre credincioşii veniţi la hramul Catedralei mitropolitane din Sibiu au îmbrăcat veşminte populare specifice Ardealului, sărbătoarea fiind organizată cu respectarea măsurilor de siguranţă sanitară aflate în vigoare.

Dogma Sfintei Treimi

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a prezentat credincioşilor învăţătura ortodoxă despre Sfânta Treime.

„Cele trei Persoane ale Sfintei Treimi sunt reale, egale şi distincte, adică există numai o întâietate, nu există o deosebire de Fiinţă. Dumnezeu-Tatăl este principiul, dar este egal cu Fiul şi cu Duhul Sfânt, Dumnezeu-Fiul este egal cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt, iar Dumnezeu-Duhul Sfânt este egal cu Tatăl şi cu Fiul. Există între Persoanele Sfintei Treimi relaţiile care le definesc pe Ele ca Persoane. Tatăl naşte din veci pe Fiul, Fiul este născut din veci din Tatăl, El se întrupează şi se naşte din Fecioara Maria, luând trup omenesc. Duhul Sfânt purcede din Tatăl, se odihneşte în Fiul, nu purcede şi din Fiul. Dacă sunt reale, egale şi distincte, între cele trei Persoane ale Sfintei Treimi există relaţii pe care Sfinţii Părinţi le-au numit teologic, întâi «perihoreză», adică ele se întrepătrund, locuiesc una într-alta fără a se amesteca, iar a doua relaţie se numeşte «apropiere», contrariul lui «propriu», adică o Persoană a Sfintei Treimi poate avea în totalitate ceea ce au celealte două Persoane ale Sfintei Treimi. Dacă Dumnezeu-Tatăl este Atotbun şi Fiul şi Duhul Sfânt sunt la fel”, a subliniat ierarhul.

Distincţii şi premii

La final, Părintele Mitropolit a mulţumit ierarhilor, corului din Deva şi tuturor oaspeţilor pentru participarea la hramul Catedralei mitropolitane din Sibiu. Ierarhul oferit mai apoi distincţii şi premii. Astfel, ierarhul a înmânat distincţia „Ordinul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena” oferită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române părintelui Nicolae Chifăr, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, în semn de apreciere a întregii activităţi didactice şi misionare. Pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr a mulţumit pentru această distincţie Preafericii Sale, amintind rolul important avut de Patriarhul României în parcursul său academic, în special în perioada când a predat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi.

Mai apoi, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit distincţia „Crucea şaguniană pentru laici” domnului Vasile Cristian Roman, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, care i-a mulţumit ierarhului pentru acest moment special şi pentru ajutorul acordat anul trecut de Arhiepiscopia Sibiului către Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu prin achiziţionarea unei staţii de oxigen în valoare de 80.000 de euro.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu oferirea premiilor pentru cele trei parohii din Arhiepiscopia Sibiului care au ocupat primele trei locuri la etapa eparhială a Concursului naţional catehetic „Biserica-familia românilor de pretutindeni”. Au primit diplome şi cărţi cordonatori şi elevi din Parohia Coveş, judeţul Sibiu (locul I), Parohia Slimnic 1, judeţul Sibiu (locul II) şi Parohia Rupea 2, judeţul Braşov (locul III).

Pe esplanada din faţa Catedralei mitropolitane, cele două coruri menţionate, acompaniate de o fanfară, au interpretat imnul naţional de stat, cântarea „Binecuvântează, Doamne, România” şi „La mulţi ani”.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro


GALERIE FOTO