Un istoric și un avocat al limbii române corecte – Academicianul Marius Sala (1932-2018)


Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la slujba de înmormântare a Academicianului Marius Sala, miercuri, 22 august 2018:


Am primit cu adâncă tristețe vestea trecerii din această viață, la venerabila vârstă de 86 ani, a academicianului Marius Sala, vicepreședinte al Academiei Române (2006-2014), profesor universitar, director al Institutului de Lingvistică Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti al Academiei Române, membru al Academiei Regale Spaniole (1978), al Institutului Mexican de Cultură (1981), al Academiei de Litere din Uruguay (1994), doctor honoris causa al unor prestigioase universități românești.

Nepot al preotului și folcloristului Vasile Sala (1862-1942), Marius Sala s-a născut la 8 septembrie 1932, la Vașcău, județul Bihor. A urmat studii liceale la Beiuș (1943-1951) și universitare la București (1951-1955), în anul 1953 începându-și cariera de cercetător la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, precursorul actualului Institut de Lingvistică Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti al Academiei Române.

Cercetător neobosit, Marius Sala este autorul unei opere impresionante, care cuprinde contribuții elogios recenzate în diverse domenii de cercetare: limba română (dialectologie, istoria limbii, fonetică istorică), lingvistica romanică comparată, hispanistică (spaniola americană, iudeospaniola), lingvistica generală, dialectologie, onomastică și terminologie.

Personalitate remarcabilă a științei și culturii române, Marius Sala a fost cunoscut tuturor prin articolele privind originea și istoria limbii române, privind „nașterea”, „viețuirea” și „moartea” unor cuvinte românești, dar, mai presus de toate, prin pledoaria pentru folosirea corectă a limbii române. Prin fiecare cuvânt rostit și scris, savantul Marius Sala a oferit un model de exprimare corectă și nuanțată, evidențiind bogăția și noblețea limbii române.

În aceste momente triste pentru familie și pentru toți cei care l-au cunoscut și prețuit, adresăm tuturor cuvânt părintesc de mângâiere sufletească și îi încredințăm de întreaga noastră compasiune.

Ne rugăm milostivului Dumnezeu să odihnească sufletul lui în Împărăția Sa împreună cu drepții întru nădejdea Învierii de obște!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru familia îndoliată și pentru toți cei îndurerați,

† Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române