Între religie şi artă a existat şi va exista întotdeauna o strânsă legătură. Icoana nu poate exista fără învăţătura creştină. Icoana depăşeşte formele lumii noastre pentru a face simţită prezenţa lui Dumnezeu în viaţa micului creştin. În această lume, elementele teologice, estetice şi tehnice se unifică pentru a deveni accesibile prin credinţă, practică şi totodată prin cugetare duhovnicească. Icoana este o reprezentare a lumii spirituale, nevăzute, însă existentă (lumea duhovnicească) cu ajutorul elementelor materiale, lumești. Icoana este un mijloc de întâlnire a omului cu Dumnezeu. Icoana rămâne un mijloc de comunicare a lui Hristos din planul invizibil cu noi cei aflați în lumea materială, de aceea icoana a mai fost definită și “fereastră spre absolut” și “fereastră spre cer”.
Pornind de la aceste repere teoretice , la inițiativa elevilor din clasele III A, III B, IV A și IV B de la Colegiul Național Decebal Deva, a luat naștere un Proiect intitulat sugestiv: Icoana- fereastră spre absolut!, având ca îndrumători pe următorii profesori: prof. Bendorfean Bianca- IV B, prof. Făieran Diana – IV A, prof. Matei Monika – III B, prof.Tomesc Katalin- III A, prof.Vonu Daciana și prof. Mariș Anca.
Perioada în care s-a derulat acest proiect a fost 21.III.- 6. V.2016, dată în care a avut loc, în sala C.D.I a Colegiului Național Decebal din Deva, vernisajul expoziției cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale.
Prof. Vonu Daciana- Colegiul Național Decebal Deva